Tips til en stressfri og rimeligere julehandel

For noen føles det nok ut som det enda er lenge til jul, mens andre føler at den er like om hjørnet. For meg er det sistnevnte, for jeg synes tiden går så sinnsykt fort. Og for dere sjeler der ute som er som meg, så tenkte jeg å dele litt tips for å gjøre julehandelen så stressfri som mulig – og gjerne litt mer økonomisk. Det er jo ingen tvil om at vi bruker noen helt vanvittige summer på julegaver og at mange trer inn i det nye året med lite penger igjen på konto. Mange hater også det å skulle finne gaver, fordi det er stressende, tidkrevende og overfylt av folk. Så jeg tenkte å dele noen av mine tips på hvordan jeg fikser biffen for å både få tak i de tingene folk ønsker seg, ikke være ute i siste liten og å ikke sitte med minus på bankkontoen på julaften.

Mitt beste tips; start tidlig. 
Starter man tidlig, så slipper man å løpe rundt i de siste ukene før jul og stresse med å få i havn alle gavene. Og om man starter tidlig, får man samtidig spredt utgiftene utover for å hindre at man blakker seg helt i desember. Vi har fellesgrupper på facebook med familiene våre, hvor jeg alltid begynner å fiske etter juleønsker allerede i september. Da kommer som regel ønskene på løpende bånd fra september til november, som gir meg mulighet til å starte handelen flere måneder før selve julaften. Det vil si; de tingene jeg kjøper så tidlig (med tanke på bytterett), er de konkrete ønskene vi har fått som vi vet med sikkerhet ikke vil bli byttet. Resten sparer jeg til man er innen tidsrammen for bytteretten.

 

✨ Lag deg en lise / en oversikt
Jeg skriver ned en liste med alle vi skal kjøpe gaver til – og noterer ned alle ønskene de har gitt. Anbefaler å lage liste på pc, slik at man kan gå inn og redigere, endre og notere etterhvert. Deretter planlegger jeg hva vi skal gi til de hver enkelte, hva det koster og skriver det opp i listen. Da er det lettere å holde oversikt på både hvor mye penger du skal bruke på de ulike gavene og på hva du faktisk skal kjøpe – istedenfor å bruke timevis på å gå i butikk etter butikk og bare kikke. Om man har en konkret plan på hvilke ting man skal kjøpe, er det samtidig enklere å hindre at man bruker svimlende summer. Når jeg har kjøpt de ulike tingene på listen, noteres dette opp – og skriver ned etterhvert på hvilke personer/gavekjøp som er 100% ferdig.

Avtal gjerne en bestemt sum
Har du en stor søskenflokk og vennegjeng du gir gaver til, er det også greit å bli enige om en bestemt sum som man gir gaver for. At man ligger på noenlunde samme sted, at du ikke gir gave for 200kr og får en tilbake for 600kr for eksempel. Det er en kjip følelse å føle at man har gitt alt for “lite” – og det er dumt å gi over evne også. Så med en fellesbestemt sum så slipper man bekymringene om man gir for mye/for lite. Med dette punktet tenker jeg på alle som kanskje får en klump i magen når det gjelder julegaver og slike innkjøp. Ikke fordi man ikke vil gi – men fordi økonomien ikke er der at man kan kjøpe alt man gjerne skulle ønske man kunne kjøpe. Man må passe på at man ikke drar det så langt at det går utover hverdagsøkonomien på nyåret. De fleste av oss elsker nok å gi gaver og skulle gjerne ha øst på enda mer enn vi gjør – men man må også passe på å ikke gå helt av skaftet.

 

Følg med i tilbudsaviser etc
Når du har skrevet ned en liste over hva du skal kjøpe til hvem – og du vet konkret hva du er på jakt etter, er det enklere å finne disse tingene på tilbud. Følg med i tilbudsaviser, nyhetsbrev og følg med på black week og black friday. Plutselig dukker ting opp på 30%, 50% og 70% salg. Man kan også sjekke priser på prisjakt.no.

Hjemmelagde julegaver er koselig
Er du handy eller kreativ på et vis? Kanskje du kan lage noen hjemmelagde gaver. Enten om det er å lage noe pynt, snekre et lite møbel, lage hjemmelaget coockiemix, hjemmelaget ansiktmaske eller noe du har strikket – så er jo det kos. Hjemmelagde fotoalbum, lys, likør, såper og godteri er jo også en slager! Dette er jo gaver som man har lagt både mye tid, energi og omtanke i.

 

Kjøp brukt
Dette er noe vi personlig ikke har gjort hittil, men absolutt noe som vi kunne vurdert. Man selger/gir bort ting som ofte omtrent ikke er brukt og fremstår som nytt – så hvorfor ikke? Gjenbruk er en super ting, og meg og Henrik kjøper mye brukt til oss selv. Det er jo mye bedre for miljøet – og ofte rimeligere for lommeboken også.

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg