Lekker 17.mai dessert

nasjonaldagen nærmer seg

Jeg tenkte jeg skulle tipse dere om en fin, dekorativ og ikke minst; god 17.mai dessert.  Den ble ikke like fin og proporsjonert som jeg hadde håpet, men jeg har bare laget den en gang før.  Perfeksjonisten i meg ble en smule irritert, men det får jeg bare bite i meg, haha. Men det skal ikke stå noe på smaken ihvertfall. Denne desserten består av jordbærgelè, hjemmelaget panna cotta og blåbærgelè – toppet med litt friske bær. Jeg har lagt den opp på to ulike måter; en som norges flagget med fem lag av rødt, hvitt og blått – og versjon med tre lag i norgesflaggets farger. Siden den med fem lag er mest avansert, er det den jeg har beskrevet i fremgangsmåten 🙂

versjon nr 1

versjon nr 2

_____________________

 

Dette er en dessert som tar lang tid (og da mener jeg laaang tid), så dette må lages i forkant av selve 17. mai. Det går til og fra 6-7 timer, av og til mer også. For her legger man flere lag med gelè og pannacotta, og ett og ett lag må få sette seg og stivne – før man fyller i et nytt lag. Så du må ha god tid, med andre ord. Jeg puttet dem litt inn i fryseren, men pass da på at det ikke krystalliserer seg. Jeg anbefaler også å ikke bruke for store glass, da det fort blir alt for store porsjoner. Så noen små, fine dessertglass eller vinglass er helt perfekt 🙂

Til 4-5 store (!) porsjoner trenger du:
* en pakke jordbærgelè
* en pakke blåbærgelè
* blå konditorfarge
* vaniljestang / vaniljeessens
* 1dl sukker
* 6dl kremfløte
* 3 gelatinplater

* Start med å lage jordbærgelèen, ettersom dette er det første laget du skal ha. Følg bruksanvisning på pakken (eller evt. lag den fra bunn) og hell oppi ønsket mengde i glasset.

* Ha den resterende gelèen i pannen på lav varme for å holde den flytende til lag nr to med jordbærgelè på toppen. Denne klarer seg fint om du holder den lett varm og rører jevnlig. Om du ikke ønsker å ha den på varme over lengre tid, kan du bare sette den av platen og varme den opp igjen når det er klart for neste røde lag 🙂 Det er ingen problem.

* Sett glassene i kjøleskapet for å stivne. Du kan sette dem i fryseren for å få dem til å stivne fortere, men pass da godt på dem. Står det for lenge, begynner gelèen å krystallisere seg, så følg med underveis.

* Start deretter på panna cottaen, ettersom at dette blir lag nummer to.

Pannacottaen lager du slik:
* Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann.
* Hell fløten og sukkeret i en kjele.
* Snitt om en vaniljestang på langs, og bruk kniven til å skrape ut all den sorte innmaten i stangen. Dette skal du ta oppi fløten og sukkeret. Etter å ha skrapt godt utav vaniljestangen og tilsatt dette i fløten, så tar du også oppi selve vaniljestangen. Bruker du vaniljeessens fremfor stang, heller du bare oppi noen dråper.
* Gi alt et oppkok, og fjern deretter vaniljestangen fra røren.
* Ta kjelen av varmen – og løs opp gelatinplatene i blandingen. Pass på å klem utav alt vann fra platene først.
___________________________

* La pannacottaen kjølne litt før du heller den oppi det første laget med gelè.

* Sett glassene tilbake i fryseren/kjøleskapet for ny setting.

* Gjør det samme med den resterende pannacottablandingen, som du gjør med jordbærgelèen. Hindre den i å stivne med å ha den på lav varme og røre jevnlig – eller bare varm den opp igjen senere. . Du skal ha et nytt lag med pannacotta senere

* Når panna cottaen har satt seg, kan du lage blåbærgelèen.

* La gelèen kjølne før du lager et lag oppå pannac ottaen. Når dette er gjort, setter du glasset inn igjen i kjøleskapet/fryseren for å stivne.

* Deretter lager du de to siste lagene med hvitt (pannacotta) og rødt (jordbærgelè) på samme måte – med det resterende du har igjen.

* Sett dem i kjøleskapet og la dem stå i fred frem til servering. Topp gjerne med friske bær eller vaniljesaus.

For å få så jevne kanter som mulig, så er det lurt å fjerne skummet som danner seg i både den flytende panna cotta-blandingen og geleen før dere heller de oppi glassene. Da blir det cleaner cuts. I tillegg er det viktig å la de ulike lagene sette seg ordentlig før du heller oppå et nytt lag. Så det tar lang tid. Jeg brukte også blå konditorfarge i blåbærgeleen, ettersom den er mer lilla i fargen originalt.

Tips; om du velger å lage versjonen med fem lag, anbefaler jeg å lage tynnere lag med de ulike fargene enn hva jeg har gjort. Det blir fort alt for store porsjoner om lagene blir for store. Så det er lurt å begrense seg litt 🙂 Velger du derimot den enklere versjonen med 3 lag, så kan du jo så klart kjøre litt høyere lag for å få en fin og grei porsjon.

Enjoy 🙂

 

PS: bildene blir så mye styggere ettersom jeg har måttet “vannmerke” de med navnet mitt. Men de siste dagene har jeg opplevd flere ganger at både privatpersoner og firmaer bruker mine bilder uten å kreditere. Dette er noe jeg synes er så kjedelig ettersom andre tar full kred for arbeid jeg har gjort!

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

 

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg