Hvordan lage helstekt kalkun

Familiemiddag i romjulen eller på nyttårsaften? Da er kalkun ofte et populært valg, spesielt om du er lei av annen julemat. Jeg var “redd” for å lage store kjøttstykker og middager som dette før, men det er jo virkelig ikke vanskelig. Når forarbeidet er gjort, så ordner kalkunen resten selv i ovnen. Så da har du god tid til å lage tilbehør, dekke bordet og stelle deg selv i mellomtiden.

Oppskrift til ca 7-8 personer:
– kalkun på ca 5 kg
– 3 dl vann
– 100g smør til pensling
– pepper
– hvitløk
– rosmarin
– timian
– salt 

Fremgangsmåte:

– Tin kalkunen i kjøleskap i 2-3 dager.


– Ta ut innmatposen som ligger inni kalkunen (kan brukes til kraft i saus)


– Bind lårene sammen med hyssing ute ved knoklene.


– Legg vingene under brystet slik at de støtter oppunder kalkunen.


– Legg kalkunen på en langpanne eller en ildfast form.


– Smelte smør og tilsett ønsket mengde krydder. Her er det bare å prøve seg litt frem etter smak og behag.


– Løsne skinnet litt og pensle under skinnet med smørblandingen, så godt det lar seg gjøre.


– Pensle deretter hele utsiden av kalkunen med smør,- og krydderblandingen. 

fremgang fortsetter under
___________________________________


– Hell vannet i formen. 


– Sett kalkunen i en forvarmet stekeovn på 180 grader. 


– Kalkunen bør stekes i 30 minutter per kilo – så ca 2,5 timer dersom den veier 5 kg. 


– Pensle kalkunen med smørblandingen flere ganger under steking. Dette gjør at du får et fint, sprøtt og smakfullt skinn. 

 

– Sjekk om kalkunen er ferdigstekt ved å stikke en gaffel inn ved lårfestet. Kommer det klar/blank kraft ut, er den ferdig. 

 

– La kalkunen hvile i minst 20 minutter før servering og før du begynner å skjære i den. 


– Pakk den inn med aluminiumsfolie dersom du ønsker å servere den varm.

 Som tilbehør valgte jeg å ha potetmos, kokte grønnsaker, hjemmelaget waldorfsalat og en fløtesaus med mye kraft fra kalkunen. Det ble helt nydelig, og dette ble en bra familiemiddag her hjemme. Foreldrene mine var på besøk, samt foreldrene og brødrene til Henrik. Perfekt vinter,- og julemiddag for flere personer samlet rundt middagsbordet. 

 

Når det gjelder stuffing, så har jeg ikke pleid å lage det, men det er jo sikkert en innertier i seg selv.  Har lest at noen liker å fylle den med for eksempel epler, svisker, ananas og appelsiner – for å få den enda mer smakfull og saftig. Så dette er jo noe som kunne vært verdt et forsøk?

Enjoy!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg