DIY på budsjett: trebrett med fiskebeinmønster

Etter mange måneder med elendig form og ikke så mye annet enn sofasliting og ikke stort annet av aktivitet enn det høyst nødvendige, begynte det å klø noe voldsomt i fingrene og rastløsheten. Så jeg bestemte meg for å lage noe jeg skulle ønske jeg hadde mer av hjemme – nemlig noen fine brett til pynt og lys. Ikke at det er manko på det her i huset, men jeg er veldig glad i slikt 😎 Så det ble med andre ord noen nye brett på na’mor. Jeg synes fiskebeinsmønster er utrolig fint, så vi valgte å gunne på med det. Disse brettene kostet oss (her og nå) 0 kr. Verktøy, trelim og beis hadde vi i hus fra før av og pallene var jeg så heldig å få gratis. Så om ikke dette er en DIY på budsjett, så vet ikke jeg. Fornøyd med penger spart, fornøyd med å ha brukt tiden på noe kjekt – og ikke minst; fornøyd med resultatet på de flunk nye brettene mine.

Fremgangsmåten:
På forhånd må jeg beklage for dårlige mobilbilder, jeg glemte å drasse speilrefleksen på slep. Men jeg håper både bildene og forklaringen er god nok til å gi en step by step for de av dere som skulle ønske å lage et slikt brett selv 🙂

Tenk at denne saken kan bli så fin? 
Vi begynte med å demontere plank for plank. Deretter fjernet vi alle spikre, før vi kappet vekk alle områdene med store, stygge spikerhull. Videre pusset vi de jevne og fine, ettersom de vanligvis er ganske grove og flisete. Er materialet ikke skikkelig tørt, er det lurt å la det tørke skikkelig før du går videre.

Når alt er pusset, tørket og klart – er det bare å starte puslingen. Jeg la opp mønsteret på et tynn treplate for å få mer overflate å lime alt fast på. Jeg tipper at en god papp-plate også er like fullt brukbar 🙂 Anbefaler å lage mønsteret og justere litt før man hopper rett på limingen. Da slipper man forhåpentligvis små blemmer underveis 🙂 I tillegg får du mer oversikt og kan lime en etter en planke på riktig plass. Vi bruker Casco sin trelim og synes den er veldig god. Veldig godt hold og trenger ikke så lang presstid heller. Her ser dere forresten også at jeg har tegnet noenlunde opp den størrelsen jeg ønsker og har prøvd å få det så i senter som mulig – for å få mest mulig av fiskebeinsmønsteret med.

Når alt er limt, er det bare å bruke det man har av ting med vekt i for å legge press på det til det tørker. Denne limen har bare presstid på 5-10 minutter, så det er en rask prosess. Pass på å lim så mye du kan, både underside, hjørner og begge sidene av treet for best mulig hold.

Når limet har tørket skikkelig, er det frem med sagen for å sage ut ønsket form og størrelse. Jeg tegnet bare av fra et rektangulært brett jeg hadde fra før av, og da var det mye lettere å få fine og noenlunde nøyaktige kanter. Vi brukte først sirkelsag for å “grovkutte” brettet, før vi jevnet ut kantene på en slissesag/bordsag etterpå. Ta en ekstra runde med pussemaskinen dersom kantene er ujevne eller skarpe.

Deretter slisset vi noen ubrukte planker til ønsket bredde som vi skulle bruke som kanten/innrammingen rundt brettet. Disse kuttet vi i 45 graders vinkler for å få finere linjer og innramming, men man kan droppe dette også 🙂

Videre gikk det til fargebehandling. Her har man jo flere ulike valg å velge mellom; ikke gjøre noe, lakke, male beise, spraye…Jeg valgte å beise – og endte opp med tre strøk på begge brettene. Ikke med samme sluttresultat da, siden fargene varierer litt ut i fra hvor vi skal plassere de. Men jeg brukte samme fargene på begge brettene; “mocca” og “værbitt tre” fra jotun. På det ene brettet tok jeg to strøk med “værbitt tre” og ett strøk med “mocca”, mens jeg tok to strøk med “mocca” og ett strøk “værbitt tre” på brett nummer to.

 

Når beisen (eller hvilken type fargebehandling du velger) har tørket, kan du montere håndtak om du ønsker det. Vi gikk for skinnhåndtak på det ene og tau på det andre. Skinnhåndtakene fikk jeg av Synnøve (men de fås hos Bademiljø), og håndtakene i tau er fra et ødelagt brett jeg hadde fra før. Man trenger heller ikke å montere håndtak, men jeg synes det er en fin detalj å ha med 🙂

Siste steg er å lime på kantene/innrammingen. Klin på godt med trelim og bruk tvinger på begge sidene for å lime alt godt sammen. Har du ikke store nok tvinger, kan du prøve å stramme med noen stropper. Pass da på at alt blir beint og at du ikke strammer for hardt ! 

 

Dersom du vil se en enkel fremgangsvideo – kommer den snart på interiørkontoen min her!

 

Resultatet:
To rustikke trebrett på budsjett – etter ønsket størrelse, farge, utførelse og mønster 😀

Om dere skulle ha noe restekapp fra terrassebygging eller lignende, så er dette et perfekt prosjekt. Man trenger ikke lange lengdene for å lage slike brett – og man slipper å kaste unødvendig mye av det man har liggende 🙂

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg