Første time på ME-klinikken

I dag hadde jeg min første time på poliklinikken på Nordås, og første møtet var virkelig bra. Hun jeg var hos i dag, var fantastisk. Å få snakket med personell som både forstår og har god kunnskap om denne sykdommen er så deilig. Hun virket utrolig dyktig, samtidig som vi kunne tulle litt og ikke ha den “alvorlige” tonen hele tiden. Vi hadde en fin time, og jeg gleder meg til veien videre. Nå blir fokuset fremover å bedre livskvaliteten, å jobbe med å akseptere sykdommen og å bli flinkere å gi kroppen nok hvile. Om jeg blir flinkere å begrense aktiviteter og ikke konstant presser meg til full grad hele tiden, så kan jeg forhåpentligvis på sikt gå over i en mildere grad. Jeg har ihvertfall troen på at å ha et opplegg her kan bidra til mye positivt, også bare det å snakke med helsepersonell som har mye kunnskap på dette området.

 Vi snakket også om dette å ha et realistisk syn på situasjonen, og kalle en spade for en spade. At det nytter ikke å gå rundt å tenke at “når jeg blir frisk…” eller “om jeg blir frisk…” for det finnes verken noen kur eller medisiner som kan gjøre deg frisk fra ME per dags dato. Og ja, jeg har lest om de som har blitt friske, men det er et fåtall. Ikke alle de historiene henger helt på greip heller, så jeg tenker at det i utgangspunktet har vært et annet problem inni bildet – uten å skulle tråkke noen på tærne. Men uansett, flertallet som får ME er stuck med det resten av livet. Så da gjelder det å lage et så fint liv som mulig, tross situasjonen og helseutfordringene. Å tilpasse og tilrettelegge så godt det lar seg gjøre, og se det positive i de små tingene. Og dette tror jeg poliklinikken kan hjelpe meg med, samt å hjelpe meg med litt det praktiske av utstyr, kontakten med nav, diverse søknader osv.

Jeg hadde også pasientreise/helsetaxi for første gang i dag. Da blir man altså kjørt til og fra behandling av en taxi hvor man enten får det gratis om man har frikort – eller betaler en liten sum som egenandel om man ikke har frikort. Dette gjelder jo vel å merke kun om du av helsemessige årsaker ikke kommer deg til behandlingsstedet på egenhånd. Veldig fint å ha den muligheten, for jeg hadde ikke klart den lange kjøreturen frem og tilbake + selve timen. Eneste ulempen var at til hjemreisen måtte jeg vente i over 1 time på taxien, så jeg var ganske sliten og dårlig når den omsider kom. Men skyss fikk jeg, så jeg gikk rett til sengs så fort jeg ble levert hjemme på trappen.

 

Alt i alt; jeg gleder meg til å dra tilbake og å jobbe med dette litt etter litt! 😀
Om noen av dere har vært der selv, del gjerne deres erfaringer! 😀 

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

Lun og saftig eplekake

– m u m s –

Nå er det denne tiden på året igjen, den tiden hvor mateplene er på sitt beste og eplekaker frister som bare det. Jeg har jo et mannebein som er langt over gjennomsnittlig glad i eplekake, så mor må til pers og bake litt. I tillegg har jeg jo fri tilgang på små og sure matepler fra gården hjemme, så da må det sankes litt epler. Jeg har kun bakt eplekake to ganger i hele mitt liv, og denne ble så mye bedre enn den forrige. Om jeg skal si det selv, så ble den veldig god, og Henrik var i ekstase, haha. Så dette er jo desidert en innertier som høstkos. Jeg har fortsatt en del epler igjen, så planen er å lage mer eplemos, eplekake-muffins og litt annen snacks som kan fryses. Oppskriften er fra melk.no, men jeg har tilsatt litt mer sukker, en hel del mer kanel og litt mer epler for få den slik vi liker den best! 😀

Oppskrift til springform på 24 cm:

4-6 epler
5-7 ss sukker
3-4 ss malt kanel
_________

200 g smør
200 g sukker
4 rom-tempererte egg
170 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts malt kanel
litt perlesukker til topping

Fremgangsmåte:

* Sett ovnen på 180 grader.

* Skrell eplene, fjern kjernen og skjær de opp i tynne båter.

* Legg eplebåtene i en brødpose og tilsett sukker og kanel. Rist godt på posen, slik at alle eplebåtene blir godt dekket. La ligge til senere.

* Pisk sukker og smør til en luftig blanding. Kjøkkenmaskin anbefales absolutt.

* Tilsett ett og ett egg – og pisk godt mellom hvert egg.

* Tilsett mel og bakepulver og vend det forsiktig inn i røren.

* Finn frem en springform på 24 cm og legg bakepapir i bunnen.

* Hell oppi halve kakerøren, før du legger oppi en del av eplebåtene og den gode “sausen” som har dannet seg i posen med epler, sukker og kanel.

* Hell over resten av kakerøren, før du pynter med resten av eplebåtene og siste rest av “sausen”.

* Strø over litt perlesukker på toppen.

* Stek midt i ovnen i ca 50 minutter.

… og server 🙂 

Enda bedre blir det om du serverer den med vaniljeis og litt salt karamellsaus. Da er det ren fest i munnen.

Kaken kan fryses – om det er noe igjen 😎
Enjoy!

 

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

DIY høstkrans og lyngkuler

Etter alt for lang tid som utslått etter sommerferien, sengeliggende og i rævva form – har det bygd seg opp en enorm rastløshet som måtte få utløp på en eller annen måte. Og siden formen ikke tillater voldsomme greier, så ender det som regel med litt hobbysysling hjemme. Og denne gangen ble det et finere inngangsparti som kom på agendaen. Etter en liten tur innom Mestergrønn sin nettside, fant jeg fort ut at en hjemmelaget høstkrans og noen lyngkuler skulle bli en del av utendørsprosjektet. Så jeg tok turen innom mestergrønn, panduro og hageland for å kjøpe inn det jeg trengte til å få tiden til å gå hjemme.

D E T T E  B R U K T E  J E G :

Saks, ståltråd, gjennomsiktig, isopor-ring, isoporkuler og elastisk tråd + limpistol

 

Som dere ser, så er isopor-ringen i tynneste laget. De hadde ikke tjukkere kranser inne på panduro den dagen jeg var innom, og de var også tom for halmkranser. Så da måtte jeg bare jobbe med det jeg fikk tak i. Jeg synes resultatet ble greit, men den kunne jo absolutt vært litt større og litt fyldigere. Det er notert til neste gang 🙂

Jeg kjøpte lyng i to ulike farger, samt litt sølvtråd (calosephalus) og klipte så langt inn til “roten” som jeg klarte. Da fikk jeg remser i ulike størrelser og tykkelser å jobbe med. Jeg lagde små bunter og festet bunt for bunt til jeg hadde kommet en runde rundt kransen. I begynnelsen brukte jeg ståltråd til å feste det med, men jeg synes det ble for synlig. I tillegg var kransen alt for stusselig og tynn etter kun en runde på den tynne isopor-ringen, så jeg tok en runde til – bunt for bunt. På den ytterste runden brukte jeg en gjennomsiktig og elastisk “tråd” fra panduro. Det ble mye finere synes jeg, og den var grei å jobbe med i tillegg. Jeg skulle gjerne tatt en siste runde med lyng rundt for å få et enda finere resultat, men jeg hadde ikke så mye lyng igjen etter runde to på kransen og når kulene var ferdig.

 

Lyngkulene var litt mer tidkrevende enn selve kransen, men det er nok fordi jeg gjorde det på den mest “vanskelige” måten. Siden jeg synes at ståltråden var så synlig på kransen, ville jeg ikke surre kulene på denne måten. Så da endte jeg opp med å lime lyngen på istedenfor. Dette tok litt tid, men jeg synes resultatet ble veldig fint. Det gikk enormt mye lim da, for jeg lagde totalt 6 kuler, hvor 3 av de var ganske store.

Jeg lagde meg et lite hobbyhjørne på spisebordet, hvor dette stod fremme i over en uke totalt. For da kunne jeg sysle litt innimellom når formen tillot det. Men ettersom lyngen ble stående lenge uten vann, begynte den å drysse en del. Men fordelen med det var at det ble lettere å lime det på kulene. Så jeg brukte restene av lyngen som var igjen etter kransen + alt av “smuler” som hadde drysset underveis. Og det var ikke rent lite heller, så nå fikk jeg brukt alt – både rett fra planten + alt som drysset.

Etter at både krans og kuler var ferdig sprayet jeg alt 2 ganger med en sterk hårspray. Dette for å hindre at det skulle drysse mye, og for at de forhåpentligvis skal tåle litt vær og vind utendørs. Hittil har det vært ute i en uke, og alt ser like fint ut. Og det har jo nå vært gjennom nesten en uke med storm og høljeregn, så det lover bra.

Alt i alt et veldig koselig prosjekt, og desidert noe jeg kommer til å gjøre flere ganger. Det er gøy å lage ting jeg ikke har laget før, og enda gøyere når jeg blir fornøyd med resultatet. Må takke Mestergrønn for inspirasjonen da – de har så mye fint både i butikk og på nettsiden!

 

Hva synes dere?

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

Gratinerte kjøttboller

– o g s å   l a v k a r b o v e n n l i g – 

Middager som dette er godt hele året, men det er litt ekstra godt nå som høstværet herjer voldsomt ute. Gratinerte kjøttboller med salat og hvitløksbrød er en innertier, og jeg vet vi kommer til å lage dette mye utover høsten. Denne oppskriften ble jeg tipset om for noen år siden via godt.no, og har siden dess funnet vår egne lille vri og favoritt av oppskriften. Den blir alltid litt forandret fra gang til gang, men utgangspunktet er alltid det samme – og smaken blir alltid god!

Til 2-3 personer trenger du;
* 1 boks hakkede tomater
* 400g kjøttdeig
* 1 egg
* smør til steking
*salt og pepper
* 1/2 gul løk
*en god neve fersk basilikum
*revet mozzarella
*hvitløk, gressløk og oregano

Jeg serverte med romanosalat, fetaost og hjemmelaget lavkarbo hvitløksbrød. Enda bedre blir det om du i tillegg til den revne osten, tar på litt fersk mozzarella. Det utgjør det lille ekstra. Jeg hadde ikke det for hånden her, men vi pleier å bruke det til dette – og det blir så godt. Er du ikke på lavkarbo så kan du fint hive litt pastaskruer oppi der også, og servere med vanlig hvitløksbrød! 😀

Kjøttbollene lager jeg slik:

* Bland sammen 400 gram ferdigtint kjøttdeig sammen med 1 egg, salt, pepper og hvitløk.

* Form små, runde boller og stek dem i smør på pannen.

* Ikke ha for mange kjøttboller i pannen på en gang, da blir de kokt og ikke stekt.

* Server til middag – eller frys til en senere anledning.

* Tips; fukt hendene jevnlig med lunket vann når du ruller bollene. Da kleber det seg ikke like mye.

Når kjøttbollene er ferdig;

* Kjør de hakkede tomatene en god runde med stavmikser/kjøkkenmaskin for å få en jevnere masse. Er du ikke glad i store løkbiter, kan løken også tas med her. Ellers kutter du bare løken som vanlig og tilsetter den senere.

* Sett stekeovnen på 220 grader.

* Hell tomatene over i en kjele og la dette putre mens stekeovnen blir varm.

* Tilsett en god neve fersk basilikum, samt salt, pepper og hvitløk. Smak gjerne til med annet krydder også, som oregano og gressløk.

* Når ovnen er varm og du er fornøyd med smaken på tomatsausen, heller du den over i en ildfast form.

* Strø litt ost over, før du legger oppi kjøttbollene.

* Topp deretter med enda mer ost, og gjerne noen skiver fersk mozzarella.

* Stek midt i ovnen til osten på toppen er gylden og fin.

 

Server med for eksempel salat og hvitløksbrød. Oppskrift til lavkarbo hvitløksbrød finner du her! 🙂

 

– H O P E  Y O U  L I K E  I T –

 

 

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her

Enkel måte å piffe opp inngangspartiet på

– H Ø S T   P Å   T R A P P E N – 

De siste ukene har jeg klødd skikkelig i fingrene etter å ha noen små hobbyprosjekter å sysle med, så tilslutt fant jeg ut at jeg måtte bare sette i gang med noe. Og med litt inspirasjon fra blant annet Mestergrønn sin nettside, fikk jeg ånden over meg til å lage min aller første høstkrans, pluss noen kuler med lyng. Og det var i utgangspunktet kun det jeg skulle lage… Før det ballet på seg. Så endte vi opp her, med en “ny” krok og et litt mer innbydende inngangsparti. Stigen er hjemmelaget og jeg synes igrunn den ble veldig fin. Kassene er fra Jula, og både disse og stigen er oljet med samme farge som terrassen. Men fargen har ikke “satt” seg ordentlig enda, så foreløpig er den litt lys og noe ujevn. Men jeg regner med at det blir bedre etterhvert, slik terrassen ble. Den har vi tatt ett strøk på, og den har blitt mørkere og finere i fargen i ukene etter. Så jeg håper det samme skjer med kassene, da tror jeg det vil bli litt finere i helheten.

Mitt første forsøk på en høstkrans. Den skulle helst ha vært enda fyldigere, men panduro hadde bare en veldig tynn ring på lager når jeg var i butikken, og jeg hadde ikke tålmodighet til å vente på en større en. Men denne er brukbar, og jeg har lært til neste gang 🙂

Jeg lagde seks slike kuler, og de er mye finere i virkeligheten. Her ser de litt blass og kjedelige ut, men jeg elsker hvordan de faktisk ser ut. Denne ideen så jeg jo hos Mestergrønn, og fikk så lyst å lage slike selv. Angrer ikke, selv om det tok litt tid. Verdt det, jeg elsker jo å sitte i mitt lille hobbyhjørne og sysle når formen tillater det!

Hva synes dere?

 

 

Følg meg gjerne på mine andre kanaler;
personlig instagram her  –   facebook her   –  snapchat; kariannenesse  –  interiør-instagram her