Hvordan lage helstekt kalkun

Familiemiddag i romjulen eller på nyttårsaften? Da er kalkun ofte et populært valg, spesielt om du er lei av annen julemat. Jeg var “redd” for å lage store kjøttstykker og middager som dette før, men det er jo virkelig ikke vanskelig. Når forarbeidet er gjort, så ordner kalkunen resten selv i ovnen. Så da har du god tid til å lage tilbehør, dekke bordet og stelle deg selv i mellomtiden.

Oppskrift til ca 7-8 personer:
– kalkun på ca 5 kg
– 3 dl vann
– 100g smør til pensling
– pepper
– hvitløk
– rosmarin
– timian
– salt 

Fremgangsmåte:

– Tin kalkunen i kjøleskap i 2-3 dager.


– Ta ut innmatposen som ligger inni kalkunen (kan brukes til kraft i saus)


– Bind lårene sammen med hyssing ute ved knoklene.


– Legg vingene under brystet slik at de støtter oppunder kalkunen.


– Legg kalkunen på en langpanne eller en ildfast form.


– Smelte smør og tilsett ønsket mengde krydder. Her er det bare å prøve seg litt frem etter smak og behag.


– Løsne skinnet litt og pensle under skinnet med smørblandingen, så godt det lar seg gjøre.


– Pensle deretter hele utsiden av kalkunen med smør,- og krydderblandingen. 

fremgang fortsetter under
___________________________________


– Hell vannet i formen. 


– Sett kalkunen i en forvarmet stekeovn på 180 grader. 


– Kalkunen bør stekes i 30 minutter per kilo – så ca 2,5 timer dersom den veier 5 kg. 


– Pensle kalkunen med smørblandingen flere ganger under steking. Dette gjør at du får et fint, sprøtt og smakfullt skinn. 

 

– Sjekk om kalkunen er ferdigstekt ved å stikke en gaffel inn ved lårfestet. Kommer det klar/blank kraft ut, er den ferdig. 

 

– La kalkunen hvile i minst 20 minutter før servering og før du begynner å skjære i den. 


– Pakk den inn med aluminiumsfolie dersom du ønsker å servere den varm.

 Som tilbehør valgte jeg å ha potetmos, kokte grønnsaker, hjemmelaget waldorfsalat og en fløtesaus med mye kraft fra kalkunen. Det ble helt nydelig, og dette ble en bra familiemiddag her hjemme. Foreldrene mine var på besøk, samt foreldrene og brødrene til Henrik. Perfekt vinter,- og julemiddag for flere personer samlet rundt middagsbordet. 

 

Når det gjelder stuffing, så har jeg ikke pleid å lage det, men det er jo sikkert en innertier i seg selv.  Har lest at noen liker å fylle den med for eksempel epler, svisker, ananas og appelsiner – for å få den enda mer smakfull og saftig. Så dette er jo noe som kunne vært verdt et forsøk?

Enjoy!

Julen er ikke over enda

I går gjorde jeg ikke annet enn å ligge på sofaen og høre på lydbok. En rolig 2.juledag, som var helt nødvendig. Kroppen har gått fullstendig på en smell – igjen, og nå må jeg lade til vi drar utenlands på søndag. Det ble pasta til middag, som var veldig godt nå etter alt for mye (god!) og feit julemat. Henrik så på fotball omtrent hele dagen (føltes det som ihvertfall, haha) og vi hadde en skikkelig lazyday i hver vår sjeselong. Deilig!    litta frøken som sniker seg inn overalt   

Både julepynt, julelys og julepysj er fortsatt flittig i bruk her, og den blir nok værende frem til vi kommer hjem på nyåret. Jeg kjenner jeg kvier meg litt til julelysene er ute av huset igjen, for det har gitt en så behagelig og fin stemning her i over en måned nå. Det føles alltid litt stusselig når julen er pakket vekk igjen, men samtidig litt deilig.

Julens beste dessert

Om ikke det er den beste – så er den i toppsjiktet ihvertfall. Såpass kan jeg driste meg til å si, hehehe. Har dere smakt ostekake eller safarikake? Dette er i samme kategori, bare hakket bedre (synes jeg da). Dette er en dessert med pepperkaker, ostekrem og bær. Så vanvittig god. Jeg lagde denne til julebord forrige uke, og det ble en hit.Oppskrift til ca 4 porsjoner:
2/3 boks pepperkaker (mengde etter eget ønske)
200 g naturell philadelphia kremost
2-4 dråper sitronsaft
2 ts vaniljesukker
1,5 dl melis
2,5 dl kremfløte
bær og melisdryss til pynt  

Fremgangsmåte:

* Knus pepperkakene godt og fordel dem i bunnen av fine glass/skåler.

* Pisk sammen kremost, melis, vaniljesukker og sitronsaft i en bolle.

* Pisk kremfløten til en luftig krem i en annen bolle.

* Vend sammen kremen sammen med kremostblandingen.

* Legg deretter lagvis med krem, bær og kjeks til ønsket porsjon er full.

* Topp med friske bær før servering

Her får du en frisk, luftig og god dessert. Både søt, syrlig og crunchy.


 

Dette er en veldig enkel dessert og lage, og passer ypperlig om du skal servere mange, ettersom desserten kan lages i forkant og oppbevares i kjøleskapet. Og den er garantert god med et annet utvalg av bær også 🙂
Enjoy!

Vår jul

God jul. 
Håper dere hadde en finfin feiring i går. Det hadde ihvertfall vi. Her var det pysj hele dagen mens tv’en rullet i bakgrunnen med både Mikke Mus’jul, Askepott og alt annet av julefilmer som kanalene hadde å by på. Kidsa var i hundre omtrent hele dagen, skulle hatt den energien si. Når kvelden kom, så var det på med finstasen og bestemor og bestefar kom på middagsbesøk. Vi spiste oss svette på pinnekjøtt og dessert, og hadde noen timer med matbordet.

 

Ungene fikk så klart åpne gavene først, siden de hadde trippet hele dagen. Det ble mye klemming og hoing, for de ble så glad for alt de fikk. Så gode unger, selv om de har et nooooe høyt støynivå, haha. Senere på kvelden åpnet vi resten av gavene og spilte kahoot til langt på natt. En fin dag med familien, med andre ord.

hahah, det øverste bildet til venstre. Them kids.

Det var fullt hus med to hunder, to katter, to kids og en god knippe voksne. Hele nærmeste familien samlet, og jeg har kost meg sånn. Formen er mye laber, men jeg luffer rundt i nattklærne mine og slapper av. Spiser meg overmett stadig vekk, koser med kidsa og dyrene og bare koser meg. Nå har Henrik også kommet, så nå er det egentlig helt perfekt.

Håper dere også hadde en fin feiring <3 

Oppskrift: dooleystrøfler

Er det noen sjokoladeelskere her?

Jeg spiste belgiske trøfler for første gang i fjor, og synes det var helt magisk. Sjokolade som smelter i munnen, fulle av smak. Så i år ville jeg prøve å lage mine egne, og endte på hjemmelagde Dooleystrøfler. Dooleys som i likøren, som smaker likt som Baileys. Så nå snakker vi sjokolader, si. Jeg synes de ble veldig gode, så jeg tenkte jeg kunne dele oppskriften med dere. Perfekt julesnop eller en fin gave til noen du er glad i!

Oppskrift: 
* 1 dl kremfløte
* 150g mørk sjokolade
* 100g lys sjokolade
* 0,5 dl dooleys/baileys.

Fremgangsmåte:
– kok opp fløten i en liten kjele.
– knekk sjokoladen i mindre biter.
– ta kjelen av platen og hell oppi sjokoladen.
– rør rundt og la den smelte helt.
– rør inn dooleysen/baileysen.
– sett kjelen i kjøleskapet over natten slik at alt stivner.

Deretter triller du ut kuler i ønsket størrelse. Det er ganske klissete underveis, så jeg anbefaler å vaske hendene jevnlig for å gjøre det lettere. Når kulene har ønsket form, så kan du rulle dem i melis, oboy eller kakaopulver. Jeg valgte oboy, for det synes jeg er best.

Tips; les oppskriften skikkelig.
haha, her gikk jeg på en gigantisk smell. Alt var klappet og klart, og jeg skulle bare tilsette dooleysen. Og denne lille gnomen her trodde det stod 0,5 LITER fremover 0,5 DESILITER, så det ble jo en suppe. Så da var det bare en ting å gjøre; tidoble hele dritten. Normale folk ville sikkert bare kastet det – but not me. Så det som skulle være en liten batch med trøfler, endte opp med å bli 4,5 kilo. Jeg holdt på fra lørdag til mandag, haha. Ikke anbefalt. Så nå har jeg pakket 25 kremmerhus med trøfler som jeg skal gi til venner og familie. Så det kom jo noe godt ut av det, i det minste.  

 Smelter på tungen. Veldig gode, men utrolig mektige.
Enjoy!

 

Oksesteik med tilbehør


– perfekt søndagsmiddag – 

Jeg er veldig glad i å lage mat, og liker å gjøre et lite nummer ut av det, haha. Altså jeg liker å lage litt store middager, lage ting jeg ikke har laget før, og bruke god tid på kjøkkenet. Og heldigvis har jeg en kjæreste som er veldig glad i det meste jeg lager, og som har en svær magesekk med mye plass.

 

Så for en liten uke siden lagde jeg oksesteik for første gang. Herlighet, det var nydelig. Tilbehøret ble hjemmelagde fløtegratinerte poteter, rosenkål og soppstuing. Vi spiste oss svette, for å si det sånn. Heldigvis har vi en steik til liggende i fryseren, og den gleder jeg meg til å lage.

 
Det er lenge siden jeg har lagt ut mat,- og middagsoppskrifter her inne nå, og lurte litt på om jeg skulle begynne med det igjen? Hva tenker dere – yey or ney? 

Denne tiden på året

– er noe av det fineste jeg vet – 

Herlighet, denne stemningen her. Det er harmoni i huset nå, og i mitt eldgamle hjerte. Kunne det ikke ha vært så lunt og koselig hele året? Nå er førsteetasje ferdig pyntet, og jeg synes det har blitt så cosy her. Ser for øvrig at gardinene ikke passer inn her, men det får bli et prosjekt jeg tar etter nyttår. Hater sånt plukk, haha. 

Årets julebakst er også i boks, og jeg har flere gode oppskrifter som kommer på løpende bånd her i dagene fremover. I tillegg tenkte jeg å prøve meg på hjemmelaget likør, om det kunne vært av interesse for dere med oppskrift også? Uansett, julemoduset er inntatt, for å si det sånn. 

Mer jul blir det i helgen også, for nå er vi i full gang til å stelle istand til julebordet vi ha planlagt til i morgen. Det gleder jeg meg veldig til, og jeg tror det blir en helt nydelig kveld. Pinnekjøtt, akevitt og en bra gjeng. Kinda perfect. Nå må jeg bare se at min trofaste hold-in og kjole er klar for det jeg skal begi den ut på i morgen. Nå skal det etast, si. 

Flere som er i julemodus? 

Q&A; christmas edition

Ribbe eller pinnekjøtt?
Helt klart pinnekjøtt. Åh, det er noe av det beste som finnes. 

 

Rød eller brun julebrus? 
Jeg synes uten tvil at den brune julebrusen fra Hamar/Ringnes er den beste. Så kommer Grans sin på en god nummer to. 

Har du julekalender?
Ja, meg og Henrik har laget hver sin pakkekalender til hverandre. Her gir vi små, rimelige og koselige gaver til hverandre annen hver dag, og det er en veldig koselig “tradisjon” i løpet av julemåneden. 

 

Har du julestrømpe?
Jeg har til pynt, hehehe. Men jeg pleier å fylle julestrømpe til familien og gi på julemorgenen eller lillejulaften, for det synes jeg er veldig koselig. Kjekt å gjøre noe smått, men litt ekstra for de man er glad i.
 

Hvilke julefilmer må du se?
GI MEG ALT. Neida, jeg har faktisk litt begrensninger sjæl akkurat på dette punktet her. Men jeg liker godt Elf, Grinchen, Hjemme alene og det meste innen gode, gamle Disney-klassikere. 

Favoritt julesanger?
Hmm. Her liker jeg det meste, tror jeg. 

 

Når pynter du juletreet?
Nå vet jeg at noen vrir seg i graven, men …………. i år pyntet jeg det 24 november, haha. Når vi var mindre, hadde vi som tradisjon å pynte på lillejulaften eller noen få dager før julaften. Men nå som jeg (tilsynelatende) har blitt voksen og har eget hus, synes jeg det er koselig å starte pyntingen tidlig. Sånn at hele desember er fylt med julepynt, bakst og koselige tradisjoner. 

 

Hvordan ser din julaften ut?
Som regel splitter meg og Henrik lag på kveldingen på lillejulaften, og da drar jeg hjem til mamma og pappa. Så på julaften våkner jeg opp til julemusikk på radioen og mamma som trasker rundt og holder på med forberedelser til både deilig julefrokost og resten som skal skje i løpet av dagen. Videre er det jo så klart å kikke litt på alt det koselige som blir sendt på tv, ofte etterfulgt av en liten tur ut for å klarne hodet. Vi pleier også å spise grøt (… og fiske etter mandel), besøke besteforeldrene våres og luffe rundt i julepysj omtrent hele dagen. 

Når det nærmer seg middagstid, pleier vi å stelle oss for å se noenlunde presentable ut for hverandre når vi skal innta store mengder pinnekjøtt og tilbehør, haha. Og når kjolen er tøyd så langt den klarer etter en fullstappet mage, så smyger jeg meg som regel rett tilbake i pysjen igjen. Så pyntet for ei litta time eller to, si. 

Etter julemiddag og dessert (og en liten pustepause) så pleier vi å åpne gavene. Vi (…jeg…) har omsider lært oss å ta oss litt god tid nå, så dette går det gjerne noen timer på. Etterfulgt av kahoot og brettspill frem til vi kryper til sengs igjen. Sånn ca pleier det å se ut, og dette er den fineste dagen i året <3 

Hvem skal du feire julaften med?
Jeg skal feire hjemme hos mamma og pappa, sammen med søskene mine og mine to tantebarn. Gledings!
 

Det beste med julen?
Alt av sammenkomster, samhold og kos. Alt?

 


 

 

Første søndag i advent

Endelig er desember her. Måneden som er så koselig og som byr på så mye fint. Her er juleforberedelsene i full sving. Nesten alle gavene er ferdig innkjøpt, jeg er i gang med julepyntingen, bakeplaner er satt opp i uken og vi skal stelle i stand julebord til helgen. Sååå det blir mye julekos for en liten julegnom, med andre ord. 

Jeg håper jeg får samlet litt krutt til å få pyntet ferdig huset, sånn at jeg kan knipse litt bilder å dele. Det er enda kaos i andreetasjen, siden det nye gulvet bare er halvveis ferdig. Satser på at det kommer i havn i løpet av uken, sånn at vi kan få litt orden her igjen. Jeg blir helt stresset av å leve i et uendelig rot, haha. 
 

Ellers så ligger vi utslått på sofaen etter en fin dag i går. Vi sov på hotell i sentrum og var på bursdagsvors som ble etterfulgt av en bytur. Så vi koste oss veldig. Nå skal batteriene lades til en ny uke og en ny helg med mye fart. 
 

Nå skal jeg se min tredje julefilm for i dag (hehehe, ivrig sjel), før jeg kryper til køys.
Håper dere har hatt en fin første søndag i advent! =D