Hjemmelaget eplemos

– å r e t s   e p l e s l a n g – 

Ettersom broren min har flere epletrær på gården sin som bugner i fine epler, så var jeg på slang der i forrige uke. Dette er mat-epler som er veldig syrlige. Derfor passer de perfekt til bakst og matlaging, og det er nettopp dette jeg har brukt dem til. 

 

Jeg personlig er ikke så glad i eplemos, men både besteforeldrene mine, mamma og pappa og omtrent resten av familien er det, så jeg lagde en stor batch som jeg ga til de som liker det godt. Og ut i fra tilbakemeldingene jeg har fått, så falt den i smak hos dem alle. Så det var veldig moro. 

Jeg hentet inspirasjon fra oppskriften til Ida Gran Jansen, men endret litt på mengden sukker og kanel
ettersom at disse eplene er ganske sure.

____________________________________________

Oppskriften jeg brukte er;
1 kg epler
1 dl vann
100 g sukker
2 stk kanelstenger
Noen dråper vaniljeessens
Litt malt kanel

Fremgangsmåte:
*
Skrell eplene og fjern kjernen.
(Du må ikke skrelle eplene, du får da en rosa/lys rød farge på mosen)

* Kutt eplene opp i små terninger.

* Ha vann, sukker, kanelstenger og vaniljeessens i en stor kjele.

* Bland inn eplene og rør godt.

* Kok opp til eplene er møre og gode.

* Smak til med eventuelt mer sukker og kanel underveis.

* Avkjøl eplemosen før du tar utav kanelstengene.

* Gå raskt over med en stavmikser.
Dette er ikke et must – spesielt ikke om du liker litt klumper. Men ønsker du den helt glatt, så gjør stavmikseren susen.

* Ta på krukker/plastbokser.

Eplemosen kan fryses, så om dere har epletrær i hagen eller i nærheten, så kan dere lage store kvantum og ha til senere i vinter. Passer til skiven, knekkebrødet, grøten, yoghurten osv. Eller om du bare er fysen på noe sursøtt! 

NYT!

 

 

#oppskrift #eplemos #tradisjon #mat #matprat #matglede #tips #høst #pålegg #høstmat #høstkos #matlaging #hjemmelaget 

4 kommentarer

Siste innlegg