Fremgangsmåte: male kjøkkeninnredning

Etter jeg la ut etterbilde av kjøkkenet vårt som vi selv har malt, har innboksen min haglet om jeg kan forklare fremgangsmåte på dette. Og det kan jeg jo så klart gjøre. Sharing is caring, right? 

Vi var i utgangspunktet tenkt å kjøpe nye fronter, eller få et firma til å male det. Men etter litt undersøkelser på priser, viste det seg til å bli ekstremt dyrt. Så vi valgte å utføre hele prosjektet selv, noe vi sparte over 30 000 kr på. Så det var det verdt, for å si det sånn. Kjøkkenet var jo ikke eldre enn 5-6 år på den tiden vi malte, så det hadde blitt for dumt å bare kaste vekk et såpass nytt og fint kjøkken. Så vi tok med oss en liten bit av kjøkkenet, til en malingekspert for å forhøre oss litt om dette vi ville begi oss ut på. Og med gode tips derfra, dro vi hjem med nødvendig utstyr og kunnskap. 

Steg 1: 
Vask grundig. Vi ble anbefalt å vaske godt med gulvrens. Og det gjorde vi, frem til alt fett og smuss var borte. Så man må vaske en god del, for å si det sånn. Men grunnarbeidet er det viktigste for et fint resultat – og ikke minst god holdbarhet. Så vask godt, flere ganger. 

 

Steg 2: 
Puss med fint pussepapir. Jeg var klar for å gunne på med det groveste pussepapiret i butikken, men det fikk vi beskjed om å ikke gjøre. For vi skal ikke pusse skapene og frontene ned – men vi skal matte dem litt. Så vi pusset lett over med veldig fint papir. Vi tok ikke av og pusset ekstremt mye, for det trengte vi ikke på det underlaget som vi hadde. Dette varierer nok veldig fra materiale til materiale, så jeg anbefaler å forhøre dere med noen som har peiling på dette området. Og husk at man skal pusse etter at man har vasket – for å ikke “tvinge”/pusse matfettet ned i småriper etc. Så vask over med vann etter pussingen. 

 

Steg 3: 
Grunning. Som jeg nevnte over, så er godt grunnarbeid det viktigste for å få et fint resultat. Så vi fikk beskjed om å grunne med heftegrunn. Jeg husker ikke om vi grunnet ett eller to strøk, men det vet en ansatt i malingbutikken hva man bør gjøre. Vi brukte både pensel, rulle og fordriver. 

 

Steg 4: 
Mal. Siste innspurt er i gang, men også det som tar lengst tid. På et rom som kjøkkenet, så trenger du en slitesterk maling, som tåler skitt, smuss og mye bruk. Så vi brukte 3-stjerners gulvmaling, og vi har i fargen “krem”. Her tok vi to strøk. Tørketiden er lang, og det var en god del timer før den var overmalbar. Så det er her man trenger tålmodighet. Her brukte vi også både pensel, rulle og fordriver. Ikke vær gniten med malingen, men pass på å unngå renninger. PS – anbefaler å pusse veldig lett over mellom strøkene (når malingen har tørket) for å få et slett og fint resultat. 

Steg 5: 
Vent. På den malingen vi brukte, måtte vi vente i hele 24 timer før den var bruksklar. Så la det ligge i fred i denne tiden, før du monterer/bruker kjøkkenet igjen. 
 

FERDIG 

SAMSUNG CSC
 

Vi valgte å demontere alle frontene, både skuffer og skap, og male det liggende. Du kan også male skapene uten å demontere, men da er det litt vanskeligere å komme ordentlig til overalt. Men dette er så klart opp til hver enkelt. Så før de 24 timene med venting var over, lot vi alt ligge i fred og ro – før vi monterte frontene igjen dagen etterpå. For et resultat – men for en jobb. Vi startet pussingen og demonteringen på torsdagkveld – og på mandags-ettermiddag monterte vi frontene. Så det tok en langhelg.


Heldigvis hadde jeg søsteren min til å hjelpe meg, slik at det gikk litt fortere enn antatt. Har man stort kjøkken, så bør man absolutt være to stykker. Anbefaler ikke å ha barn og dyr i huset når dette prosjektet er i gang, for da blir det fort mye støv og hår som legger seg på flatene når malingen tørker. 

SAMSUNG CSC

Så dette er et stort prosjekt som krever nøyaktighet, mye tid – og mye tålmodighet. Men når resultatet er ferdig, så er det 100% verdt det. Du sparer penger, du sparer miljøet, og man får roet litt ned på dette “bruk og kast”-jaget som ofte er. Maling kan gi deg et helt nytt rom – og et helt nytt kjøkken 🙂

Om du vurderer å male kjøkkenet, så anbefaler jeg å ta turen innom en malingbutikk.
Der får du alt du trenger av tips, utstyr og fremgangsmåter 🙂 

 

 

 

#interiør #hus #hjem #husoghjem #diy #prosjekt #oppussing #pusseopp #gjørdetselv #male #maling #nyttliv #renovering #renovere #moro #interiørglede #stil #design #dekor 

 

 

 

23 kommentarer
  1. Så utrolig fint det ble, for en forskjell! Hva med skrogene, gjorde dere noe med de, eller er de den gamle fargen?

  2. Hei! Så kjøkkenet ditt og ble i spirert til å gjøre det selv. Er litt usikker på om krem er litt gult i forhold til dører og lister i huset vårt, da vi skal ha åpen løsning? Kan jeg spørre hvor mye maling det gikk og hvilket gulv du har valgt?

  3. May Grethe Weløy; Så moro! Fargen ser ut som det er samme farge som ferdigmalte lister og dører er, ihvertfall ut i fra det vi har hjemme hos oss 🙂 Jeg husker dessverre ikke hvor mye vi brukte, men forhør dere med de i malingsbutikken, så gir de et ca anslag på hvor mye dere trenger. Jeg husker ikke selve navnet på gulvet vi har, men det er i merket “Opus” fra Monter ihvertfall! Lykke til med prosjektet! 😀

  4. Hei. Synes dette ble skikkelig fint resultat! Dyktig gjort av deg! Har du koden på malingen? Malte du også konsoll-lister og skrogene i samme farge? Og på samme måte? Jeg har selv tenkt å male kjøkkenet mitt og her var det mange gode tips!

  5. Louise: Tusen takk for det 😀 Jeg har dessverre ikke koden, men den heter “krem” og ble kjøpt på Coop obs bygg. Der sa de at den fargen tilsvarer den som blir brukt på ferdigmalte lister og dører 🙂 Malte konsoll-listene også, men slapp å male skrogene siden de var hvite fra før. Masse lykke til med prosjektet! 😀

  6. Hei! Har et kjøkken som jeg tenker å male og søkte derfor etter inspirasjon på nettet. For en forskjell, ble kjempefint. Nå er det bare å kjøre på!!

   Ser at det er noen år siden dere malte og lurer på hvordan du syns det har holdt seg ved bruk? Lett å vaske?

   Marianne

  7. Marianne Pedersen: Tusen takk for det 😀 Det har holdt seg veldig fint, og det er absolutt ingen problem å vaske 😀 Angrer ikke et sekund! Masse lykke til med malingen!

   1. Eirik: Hei! Jeg har ikke fargekoden, men fargen heter “krem” og vi brukte blank i blankhetsgraden. De i butikken sa dette var samme farge som ferdigmalte lister og dører. Den har ikke gulnet – og vi er veldig fornøyde med denne fargen 🙂

  8. Hei. Fantastisk fint arbeid og resultat. Er selv igang med å male kjøkkenet, så dette var god hjelp og så. Men leste at du har brukt bosch 5000 spraypistol, jeg prøvde denne selv, men den “spytter” bare. Husker du om du hadde samme problemet, eller om du tynnet ut malingen? Riktig nok noen år siden, så ikke sikkert du husker. Takk på forhånd 🙂

   1. Bjarne: Tusen takk for det. Jeg tynnet ikke ut malingen, men måtte hele tiden passe på at det ikke var lite maling igjen i spraybeholderen, da “spyttet” den. Så for vår del gikk det bra så lenge vi hadde rikelig med maling oppi! 😀 Masse lykke til – håper det blir bra resultat! 😀

   1. Marte: jeg prøvde å tape litt papir rundt sprossene så godt det lot seg gjøre. Der det kom maling på glassene, skrapte jeg forsiktig vekk når malingen hadde tørket! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg